Monday, March 3, 2008
Ευλογία ή Κατάρα η επένδυση στο Τοπλού?
Ευλογία ή Κατάρα η επένδυση στο Τοπλού
Με αφορμή τις επενδύσεις, που τόσα χρόνια ακούμε ότι θα γίνουν στην ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το φοινικόδασος Βάι, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Αυτή η χρονική περίοδος είναι μια από τις κρισιμότερες για την ανατολική Κρήτη και θα καθορίσει σ’ ένα τεράστιο βαθμό το μέλλον αυτού του τόπου.
Τόσα χρόνια παρακολουθώντας τις εξελίξεις πάνω σ’ αυτό το θέμα, αντιλαμβάνομαι ότι κατά καιρούς γράφονται και ακούγονται μόνο τα θετικά των επενδύσεων χωρίς κανείς ποτέ να αναφερθεί στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από μια τόσο μεγάλη επένδυση.
Ο ηγούμενος της μονής Τοπλού κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και εκπρόσωποι της εταιρίας δηλώνουν ότι οι 7 0 0 0 κλίνες (!) που θα δημιουργηθούν και θα καλύπτουν μια έκταση 2 6.0 0 0(!) στρεμμάτων θα κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί η χλωρίδα και η πανίδα . Αναρωτιέμαι, πώς θα διατηρηθεί το φυσικό τοπίο με τους χιλιάδες τόνους μπετόν, αν καταστραφεί τόση γη για να φτιαχτούν οι «παραδοσιακοί » κατά τα λεγόμενα τους οικισμοί;. Πώς να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον, όταν σχεδόν όλες οι πιο όμορφες και παρθένες παραλίες του τόπου μας θα μετατραπούν σε ιδιωτικές, με πολυτελή διαμερίσματα ή αισθητικά εκτρώματα ξένα προς το βραχώδες ανάγλυφο τοπίο της περιοχής, στερώντας τις για πάντα από τους ντόπιους κατοίκους και από τους ξένους επισκέπτες μας;.
Επιπλέον στα σχέδια τους, εκτός από τους εφτά παραδοσιακούς οικισμούς περιλαμβάνεται και η κατασκευή τριών «παραδοσιακών» γηπέδων γκολφ.
Άραγε έτσι θα διατηρήσουν το φυσικό κάλλος και τον παραδοσιακό χαραχτήρα αυτής της παρθένας γης φτιάχνοντας τεράστια γήπεδα γκολφ για να προσελκύσουν τον «υψηλό» τουρισμό;.
Εκτός όμως από την αισθητική καταστροφή του τοπίου, σκεφτείτε και τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον η δημιουργία αυτών των γηπέδων.
Ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον 1000 - 1500 στρεμμάτων, άραγε «σηκώνει» η ημιξηρική Κρήτη και κυρίως η ανατολική τόσα στρέμματα μεταλλαγμένου γκαζόν; Η Κρήτη αλλά και γενικά η Ελλάδα, δεν έχει τις αχανείς πράσινες εκτάσεις και το οικοσύστημα της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να συντηρεί γήπεδα τέτοιου μεγέθους, έτσι χρησιμοποιούνται τρόποι συντήρησης τους που είναι λίαν επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργούνται, αφορά τις τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται από αυτά τα γήπεδα, αλλά και ο μεγάλος όγκος φυτοφαρμάκων που χρειάζονται για να συντηρηθεί το γκαζόν σ’ ένα τόσο ζεστό και ξηρό κλίμα όπως αυτό της Κρήτης. Σύμφωνα με την WWF, κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται στην Μεσόγειο καταναλώνει κάθε μέρα νερό, όσο χρειάζεται μια πόλη 20.000 ανθρώπων.
Έτσι λοιπόν, η αγγλική εταιρία Loyalward προσπαθεί να μετατρέψει την ανατολική Κρήτη σε Μέκκα του γκολφ, την ιδία στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ερημοποίησης χαρακτηρίζει την Κρήτη ως «υπ’ αριθμόν ένα υποψήφια για απερήμωση». Ο υδροφόρος ορίζοντας του Παλαικάστρου θα αποστραγγιστεί με τις τεράστιες ανάγκες σε νερό που μοιραίως θα απαιτήσουν οι επενδυτές, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων.
Επιπροσθέτως θέλω να επισημάνω ότι ουδέποτε έγινε ενημέρωση στους δημότες από τους φορείς του Δήμου Ιτάνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια επένδυση στην περιοχή. Πάντα άφηναν να εννοηθούν τα θετικά των επενδύσεων, τις δήθεν χιλιάδες θέσεις εργασίας και τον δήθεν “καλό” τουρισμό που θα φέρουν.
Αλλά ας μην υποτιμά την νοημοσύνη μας η ανώτερη αυτή φυλή των Άγγλων επενδυτών. Είναι γνωστό το τι συμβαίνει σ’ αυτά τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου ο τουρίστας με το βραχιολάκι στο χέρι θα βρίσκει τα πάντα, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, μαγαζιά κ.λ.π. Είναι ολιγοήμερος τουρισμός, συνήθως δεν υπερβαίνει την μια εβδομάδα, με πρόγραμμα προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να κρατούν εντός των εγκαταστάσεων τους πελάτες. Για αυτό όσο μεγαλύτερες οι εκτάσεις τόσο καλύτερα για τους επενδυτές.
Άραγε αυτόν τον τουρισμό θέλουμε στον δήμο Ιτάνου, στην Σητεία και γενικότερα στην Κρήτη;.
Επιπλέον, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να μας πείσουν είναι οι 3.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Αν και στην τελευταία παρουσίαση, στην ημερίδα που έγινε στη Σητεία με θέμα τις μεγάλες επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη, έκαναν λόγο για 4500 εργαζόμενους. Έχω την εντύπωση πως άρχισαν να τρομοκρατούνται με τις αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου και αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 1500!.
Άραγε που θα βρουν τόσους άνεργους. Είναι τόσο βαθιά νυχτωμένοι που επιμένουν και διατυμπανίζουν ότι θα δουλέψουν 4.5000 άνθρωποι από την περιοχή γύρω από τις επενδύσεις, έχοντας παντελώς άγνοια για το πόσοι κάτοικοι ζουν στην επαρχία Σητείας. Τους πληροφορώ λοιπόν ότι η ανεργία στην Κρήτη βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά από όλη την Ελλάδα. Στη Σητεία με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ η ανεργία είναι αμελητέα και στον δήμο Ιτάνου σχεδόν ανύπαρκτη.
Στην επαρχία Σητείας που λογικά θα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων σύμφωνα με τους επενδυτές, είναι αδύνατον να βρεθούν πάνω από 100 άτομα. Άρα τους υπόλοιπους 4.400 μήπως τους φέρουν μετανάστες από γειτονικές χώρες;
Η επιμονή τους να προβάλουν συνεχώς το ίδιο βαρετό επιχείρημα των χιλιάδων εργαζόμενων σαν μοναδικό σχεδόν πειστήριο τους έχει κάνει αναξιόπιστους και γραφικούς.
Ένα ηθικό ερώτημα που θέλω να θέσω προς τον σεβαστό ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού είναι:
Με ποιο δικαίωμα ξεπουλάτε όλα αυτά τα χιλιάδες στρέμματα γης στους Άγγλους;.
Γνωρίζετε άραγε ηγούμενε πόσο αίμα χύθηκε γι αυτά τα ιερά χώματα, γνωρίζετε πόσοι άνδρες έδωσαν την ζωή τους και πόσα γυναικόπαιδα σφαγιάστηκαν, γνωρίζετε πόσες φορές κάηκε το μοναστήρι γιατί κάποιοι προκάτοχοι σας αντιστάθηκαν, αρνούμενοι να το παραδώσουν σε χέρια εχθρικά;
Γνωρίζετε πόσοι μοναχοί και ηγούμενοι αυτού του ηρωίκού μοναστηριού βασανίστηκαν μέχρι θανάτου για να παραμείνει ελεύθερη και Ελληνική αυτή η γη, που τώρα εσείς ξεπουλάτε για μερικές χιλιάδες αργύρια προδίδοντας τις μνήμες των προκατόχων σας και τις προσδοκίες και τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων;.
Το μοναστήρι, από τόπος προσευχής, ευλάβειας και ιεροσύνης, από οίκος του θεού το καταντήσατε κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και χρηματοκτηματομεσιτικό γραφείο, δημοπρατώντας την ιερή του γη, κλίνοντας συμφωνίες με off-shore εταιρείες.
Για την ιστορία και μόνο, θέλω να υπενθυμίσω ότι η ιερή και παρθένα αυτή γη των χιλιάδων στρεμμάτων, περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής με την παραχώρηση που έκαναν οι Τούρκοι φεύγοντας από την Κρήτη, αφού πρώτα την λεηλάτησαν από τους Παλαικαστριανούς.
Το μοναστήρι καλώς την διαφύλαξε όλα αυτά τα χρόνια, παραχωρώντας κατά καιρούς εκτάσεις, δίδοντας πνοή στους κατοίκους που κατέβαιναν από τους γύρω ορεινούς όγκους που είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τους πειρατές.
Έτσι με τα χρόνια και τις παραχωρήσεις που έκαναν οι εκάστοτε ηγούμενοι, αναπτύχθηκε η γεωργία, κυρίως η αμπελουργία, η καλλιέργεια τις ελιάς και η κτηνοτροφία στα απέραντα βοσκοτόπια του μοναστηριού, που σήμερα με τις ευλογίες του ηγουμένου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μεταλλαγμένα καρκινογόνα λιβάδια με την ονομασία γήπεδα γκολφ!.
Το Παλαίκαστρο μεγάλωσε, αναπτύχθηκε και θα είχε πολύ μεγαλύτερη εξέλιξη αν είχε παραχωρηθεί τα τελευταία 20 χρόνια περισσότερη γη σε ακτήμονες. Αντί για αυτό προτιμήθηκε η λύση του ξεπουλήματος, με την παντελώς άστοχη και αφελή δικαιολογία της υπερβόσκησης τις πυρκαγιές και το κυνήγι. Έτσι ο όμορφος αυτός τόπος θα γίνει ένας χρυσοφόρος παράδεισος για τους Άγγλους επενδυτές αλλά και για το μοναστήρι που με την νομική μορφή του ιδρύματος θα θησαυρίζει από τα ενοίκια και τα ποσοστά από τα κέρδη των επιχειρήσεων ώστε απρόσκοπτα πλέον να αναπτύξει την “ ποιμαντορική και φιλανθρωπική του δράση”!.
Όσο για τους Παλαικαστριανούς, αυτοί πραγματικά θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα των επενδύσεων με την εξάντληση όλων των υδάτινων πόρων, συρρικνώνοντας σταδιακά τους βασικούς πυλώνες τις ανάπτυξης τους όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.
Ελπίζω να μην πέσουν στη παγίδα που προσεχτικά έχει ήδη στηθεί, να καταλάβουν γρήγορα που είναι τα συμφέροντα τους, να αντιληφθούν τον μεγάλο κίνδυνο που απειλητικά πλησιάζει την πόρτα τους, να ενώσουν τις φωνές τους, να διασώσουν τη γη και την ιστορία τους, για να μην καταντήσουν «ιθαγενείς» στον τόπο τους.
Γ. Π. Σητεία
Αυτό είναι του Μανόλη από το Παλαίκαστρο
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment